Buiten Lissabon – 20 wandelingen  (Ebook)                               

Met GPS-tracks

ISBN  9789083342900

►►►Deze gids is niet meer verkrijgbaar. Hij is vervangen door de gids:

Lissabon en omgeving, 26 wandelingen


Het wandelgebied    |    Wat vindt u in deze gids?    |     De routes     |     Colofon     |    GPS-tracks (wachtwoord: laatste woord op p. 24 van Buiten Lissabon)


Het wandelgebied

In de wandelgids ‘Buiten Lissabon’ vindt u 20 wandelingen in de directe omgeving van Lissabon. De gids voert u langs schitterende kliffen en over stranden waar de laatste kustvissers van Europa standhouden. In de bergen van natuurpark Sintra-Cascais ligt verstopt tussen groen bemoste rotsen een kurkklooster. En natuurlijk lopen we door de tuin van Palácio da Pena, het sprookjespaleis op de hoogste berg van het natuurpark. Fraai is de wandeling naar het bedevaartsoord op Cabo Espichel in natuurpark Serra da Arrábida. In dit park vindt u ook het hoogste klif van Portugal. Ontdek met deze gids mooie plaatsjes als Sintra, Cascais, Sesimbra, Alcochete, en niet te vergeten de stad Setúbal, waar ooit Hollandse zouthandelaren neerstreken. Bijna alle wandelingen zijn vanuit Lissabon eenvoudig met openbaar vervoer te bereiken. Wij geven aan welke trein, bus of pont u daarvoor kunt nemen. Van elke wandeling is een GPS-track beschikbaar.


Wat vindt u in deze gids?

Zicht op Cabo da Roca

Natuurpark Sintra-Cascais  In de Serra da Sintra, een bergrug vlakbij Lissabon, is het meestal koel en vochtig. Ideaal voor wie de hitte van het zomerse Lissabon wil ontvluchten. De Portugese koning bouwde er een sprookjespaleis. In het natuurpark vindt u ook het Convento dos Capuchos. De monniken bekleedden hun cellen met kurk om zich, zo hoog in de bergen, te beschermen tegen vocht en kou. In het westen van het park loopt u over woeste kliffen, met op Cabo da Roca, de meest westelijke plek van het Europese vasteland, een wit betegelde vuurtoren met een klassieke rode hoed.

Serra da Arrábida

Natuurpark Serra da Arrábida Vanuit het blauw van de oceaan rijst de Serra da Arrábida omhoog als een muur. Vanaf het hoogste klif in Portugal ziet u de kalkrotsen van het gebergte oplichten tussen het groen van Johannesbroodbomen en het grijsgroen van de wilde olijfbomen. In het park liggen een paar prachtige religieuze monumenten: het hagelwitte klooster van Arrábida en beneden aan de voet van het gebergte, waar je de zee hoort bulderen, een grotkapel. Ook vindt u er, fraai gelegen op een klif, het bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouwe van de Kaap. 

Goudgele klif

Strand en kliffen Op de stranden van Costa da Caparica houden de laatste strandvissers van Europa zich staande. Mooi om te zien hoe ze hun netten het strand opslepen. Bij Fonte da Telha ligt het klif dicht bij zee. Tegen de avond kleuren ze prachtig goudgeel. U loopt er over een leeg strand zonder badgasten.

Cascais

Steden en stadjes Aan de overkant van de Taag, in Cacilhas, loopt u over de kade langs de Taag om daarna omhoog te klimmen langs de rand van de stad naar Cristo Rei, een fantastische uitkijktoren. In Belém maakt u kennis met drie bijzondere historische figuren die de geschiedenis van Portugal in sterke mate hebben beïnvloed. In Setúbal, ooit de stad van de visconserven, lopen we via een prachtig betegelde vismarkt naar enkele architectonische pareltjes. Verder voeren de routes u door fraaie stadjes met een aantrekkelijke omgeving. Zo is daar werelderfgoed Sintra, met zijn fraaie paleizen. Bij Palmela loopt u over een kale bergrug met een rits aan windmolens. Buiten Alcochete gaan we naar de zoutpannen met de roze flamingo’s. In Sesimbra loopt u van het strand naar het hoog boven het stadje gelegen middeleeuwse kasteel. Boven Trafaria, op het klif, liggen robuuste forten die ooit de monding van de Taag beschermden. En dan zijn er nog Cascais en Estoril, met hun prachtige zomerhuizen aan zee.


De wandelroutes

Ik wil meer informatie over de 20 wandelroutes in deze gids.

Colofon

Tekst, foto’s en kaartjes: Roel Klein & Bert Stok (tenzij anders vermeld) 

© 2023 Roel Klein & Bert Stok