Nieuw


Zuid-Portugal
– 28 wandelingen door de Alentejo

Geheel herziene en uitgebreide gids.

Paperback: ISBN 9789074980258
Prijs: € 15,45

►►► Ik wil deze gids bestellen bij Reisboekhandel Pied à Terre

 Wat vindt u in deze gids?

 

De wandelgebieden

De Alentejo, het zuiden van Portugal tussen de Taag en de Algarve,  is een bijna onontdekt gebied. Voorjaar en herfst zijn de beste reisseizoenen. Maar ook hartje zomer is het aan de kust prima wandelen. Vrijwel altijd waait daar een koel zeewindje. In de gids staan de volgende vier wandelgebieden:

1. De kust (Costa Alentejana)
2. Serra de São Mamede
3. Évora en omgeving
4. Beja en omgeving

Voor meer informatie over deze wandelgebieden, klik hier


Vale gier (foto Jan Stok)

Natuurparken

In de Alentejo liggen maar liefst vijf natuurparken en – reservaten:

Estuário do Sado
Lagoas de Santo André e da Sancha
Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
Serra de São Mamede
Vale do GuadianaDe kust bij Zambujeira

De kust    De kust heeft vele gezichten. In het zuiden grillige, steile kliffen met intieme stranden en vissershaventjes. Verder naar het noorden worden witte duinen afgewisseld met het blauw van lagunes en het groen van rijstvelden. 


Évora

Het noorden  In het noordoosten van de Alentejo verheffen zich boven kurkeiken de bergen van de Serra de São Mamede. Ooit was dit een land van smokkelaars en geneeskrachtige bronnen. Uit de fraaie stadjes aan de Spaanse grens kronkelt altijd wel een weggetje omhoog naar een kasteel. Temidden van uitgestrekte olijfgaarden ligt de indrukwekkende vesting Elvas, ooit gebouwd door pater Joannes uit ‘s Hertogenbosch. Nog zo’n belangrijke historische stad is Évora, uitgeroepen tot werelderfgoed. Haar Romeinse tempel werd deels uit marmer opgetrokken, gedolven in de marmergroeven tussen Estremoz en Vila Viçosa. Wijn kun je ook proeven in de Alentejo, bijvoorbeeld in Redondo en Borba, maar ook in de buurt van Monsaraz, waar je vanaf de kasteelmuur zicht hebt op het grootste stuwmeer van Europa.


Natuurpark Vale do Guadiana

Het zuiden    Het landschap rond Beja is open en weids. Hier domineren de ‘herdades’, de uitgestrekte landgoederen met hun monumentale boerderijen. Na de graanoogst trekken grote kuddes schapen over de stoppelvelden. Schaduw vinden ze onder de steeneiken, die verspreid in het zacht golvende land staan. Meer naar het westen beginnen de kurkeikbossen. ’s Zomers zien we hier kurkschillers aan het werk. In het oosten wordt de vlakte doorsneden door de Guadiana. Langs deze rivier met zijn robuuste watermolens ligt het natuurpark ‘Vale do Guadiana’. Aan de rand van dit park staat de pyrietmijn van São Domingos romantisch te verkommeren. Vroeger was de Alentejo een graanschuur van de Romeinen. Van hun ‘villae’ resten nu de ruïnes, zoals São Cucufate bij Vidigueira. Ook de Moren zaten hier. In Mértola bouwden ze een moskee.


Colofon

Tekst & foto’s:
Roel Klein & Bert Stok, tenzij anders vermeld

Kaartjes:
Roel Klein & Bert Stok

Uitgeverij Op Lemen Voeten, 2019