Ook als Ebook

Midden-Portugal  26 wandelingen door de Serra da Estrela en Beira Interior

Paperback: ISBN 9789074980005
Prijs: € 15,40

Ebook: ISBN 9789081855921
Prijs: € 9,95

►►► Ik wil deze gids bestellen bij Reisboekhandel Pied à Terre (Scheltema) (papieren versie)

►►► Ik wil deze gids bestellen bij boekenbestellen.nl (Ebook)


De wandelgebieden    |    Wat vindt u in deze gids?    |    LAW    |    Wijzigingen    |    Extra info over GPS    |    ColofonDe wandelgebieden

Midden-Portugal behoort tot de mooiste wandelgebieden van Europa. Het landschap is authentiek en spannend. De toppen van de Serra de Estrela reiken tot 2000 meter. De hellingen bieden een boeiende afwisseling van ruige natuur, groene weiden en intiem akkerland. De historische stadjes van Beira Interior vormen een aangenaam cultureel intermezzo. Hier klimmen kronkelende straatjes naar een kasteel op zijn eenzame burchtheuvel. Langs de Spaanse grens, met zijn diep uitgesneden kloofdalen, liggen een paar schitterende natuurparken.

De Serra de Estrela heeft een prima klimaat. In de lente frisse kleuren en bloemenpracht op de hellingen. De zomer is er relatief koel. Ook in de wintermaanden is het er prachtig wandelen. Elke route in de gids heeft zijn eigen kaartje. Kijkpunten verwijzen naar interessante elementen in het landschap.

Voor meer informatie over de wandelgebieden, klik hier.


Wat vindt u in deze gids?

Serra da Estrela – Nave de Santo António

Serra da Estrela  Meerdere wandelingen in het hoogste gebergte en tevens het grootste natuurpark van continentaal Portugal. De variatie is groot: van de landbouwterrassen bij Loriga tot de bergmeertjes bij de Torre. 

Monsanto

Historische stadjes en dorpjes  In de gids vindt u wandelroutes door dorpen en stadjes als Castelo Novo, Castelo Maior, Pinhel, Castelo Mendo, Monsanto en Idanha-a-Velha.

Natuurpark Tejo Internacional – steeneiken

Natuurpark aan de Taag  Op de plek waar de rivier de Taag de grens vormt tussen Portugal en Spanje werd in 2000 dit natuurpark in het leven geroepen. Spanje deed hetzelfde in 2006. Hierdoor is de gehele grenszone nu beschermd natuurgebied. Het is ook een van de weinige plekken waar de zwarte ooievaar voorkomt. U loopt er boven het dal van de Taag door een prachtig ‘montado’-landschap met verspreid staande steeneiken. 

Rio Águeda

Natuurpark Douro Internacional  In het noordoosten van Portugal wordt de grens tussen Portugal en Spanje gevormd door de Douro en haar zijrivier de Águeda. In beide landen is deze grenszone uitgeroepen tot natuurpark. Drie wandelingen voeren u door het zuidelijk deel van het park. 


Lange afstandswandeling (LAW)

Met hulp van onze website zijn de wandelingen ook te lopen als meerdaagse tocht (LAW). Voor meer informatie, klik hier.


Wijzigingen

Route 7 Manteigas  – beschadigde en onveilige brug
Volgens de routebeschrijving moet op een gegeven moment een beek (Mondego) worden overgestoken via een hangbrug (punt Z op de kaart). Deze brug is zwaar beschadigd en kan niet meer veilig worden gebruikt. Er zijn nu twee mogelijkheden. Als de beek (bijna) droog staat kunt u proberen naar de overkant te komen zonder de brug te gebruiken. Anders zelfde weg terug naar beginpunt. 


Extra info over GPS

In deze wandelgids wordt gebruik gemaakt van GPS. De notatie is echter niet geheel correct. Er zijn i.p.v. 7 cijfers slechts 5 cijfers weergegeven. De eerste twee cijfers ontbreken.

In dit gebied zijn dat:
X-coördinaat: 06
Y-coördinaat: 43, 44 of 45.

Zo zijn de coördinaten van het beginpunt van wandeling 1 (Torre) bijvoorbeeld: 0617907/4464613.

Meer naar het noorden gaat 4499999 over in 4500000 en naar het zuiden gaat 4400000 over in 4399999


Colofon

Tekst en foto’s :
Roel Klein & Bert Stok (tenzij anders vermeld)

Kaartjes:
Roel Klein, Bert Stok en Jan Stok

Uitgeverij Op Lemen Voeten, 2014