Het wandelgebied     |     Routes     |     Natuurpark

 

Serra da Estrela   Een wit besneeuwde Torre onder een strakblauwe hemel is het toeristische handelsmerk van de Serra da Estrela, het grootste natuurpark van Portugal. In de zomer, wanneer de sneeuw is gesmolten, loopt u er prachtig van meertje naar meertje. Ze liggen verstopt in de plooien van het landschap, tussen indrukwekkende rotsformaties van bijna gepolijste granietblokken. Kikkervisjes zwemmen driftig rond in het koude water. Niets kan de rust verstoren, behalve misschien een troepje blaffende viervoeters, hun ogen onheilspellend geel gekleurd. Het zijn herdershonden op verkenning. Niet veel later kunt u genieten van de aanblik van een grote kudde schapen.


Meertjes bij de Torre
Nave de Santo António


 

Loriga
Boerderij bij Folgosinho


Zuivere lucht en geneeskrachtig water leidde tot een toestroom van longlijders. Wandel door het curieuze plaatsje Penhas Douradas, waar sommige van de ‘tuberculosehuizen’ gevaarlijk dicht langs de rand van een steile afgrond staan. Vanaf daar heeft u een fenomenaal uitzicht op het dorp Manteigas, dat ligt als in een juskuiltje van een stevige Hollandse stampot.

Penhas Douradas – tuberculosehuis
Bij Penhas Douradas (foto Agaath Klein)


Op de hellingen rond Manteigas staan weelderige kastanjebossen waarin het heerlijk wandelen is. Verscholen tussen de bomen ligt ‘Poço do Inferno’, waar een beek door een nauwe kloof omlaag stort. Aan de voet van de Serra da Estrela vindt u historische dorpjes als Linhares en niet de te vergeten de wolstad Covilhã.


Serra da Gardunha  Vanaf het historische dorp Castelo Novo wandelt u omhoog naar een wit huis hoog in de bergen. Ooit lag dit boswachtershuis verstopt tussen de bomen, maar nadat vele jaren geleden vlammen door de bossen raasden, bleef het naakt achter op de rotsen. Het landschap is er nu woest en kaal.

 

Serra da Gardunha – Waterbak bij boswachterhuis
Castelo Novo – oude persbak voor druiven
Natuurpark

De Serra da Estrela is sinds 1976 natuurpark. Voor meer informatie, klik hier

Wandelroutes 

De routebeschrijvingen inclusief achtergrondverhalen en regio-informatie vindt u in:

Midden-Portugal – 26 wandelingen

Hierin staan 13 routes in het park. Voor meer informatie over de wandelroutes klik, hier

Complete routebeschrijving

Voor een complete routebeschrijving van een van wandelingen in dit gebied,  klik hier