Even ten zuiden van de Taag ligt tegen de Spaanse grens een klein gebergte: de Serra de São Mamede. Sinds 1989 vormt dit de kern van het gelijknamige natuurpark.

Op deze pagina vindt u beknopte informatie over:

Landschap
Klimaat
Vegetatie
Fauna
Economie
Wandelen in het natuurpark
Praktische informatie


Serra de São Mamede – eiken op rotsformatie


Landschap   
De Serra de São Mamede ontstond tussen 400 en 300 miljoen jaar geleden, de tijd van de zogenaamde Hercynische gebergtevorming. Deze was het gevolg van het naar elkaar toe bewegen van de continenten en het ontstaan van één supercontinent: Pangea. Door de enorme druk ontstonden er verschillende ‘plooien’, waaronder de São Mamede. De kern van het gebergte bestaat voornamelijk uit schist en grauwak (een soort zandsteen) en wordt in het noorden en westen begrensd door jongere granietformaties. Vooral de noordkant van het park is voor de wandelaar interessant. Hier worden loofbossen afgewisseld met cultuurland. Meer naar het zuiden zijn de hellingen beplant met eentonige dennenbossen. Nog verder zuidelijk gaat het gebergte langzaam over in de Alentejaanse vlakte met zijn ‘montados’, een parkachtig landschap met verspreid staande kurk- of steeneiken. Vanaf de bergtoppen in het park, zoals de Pico São Mamede – met 1025 m de hoogste berg ten zuiden van de Taag – en de burcht van Marvão heeft u een prachtig uitzicht.

Klimaat  Het park ligt in het overgangsgebied tussen het Atlantische en het mediterrane klimaat. In het noorden is het dan ook net iets koeler en natter dan in het zuiden.

Kurkeiken

Vegetatie  De Atlantische invloed in het noordelijk deel van het park is duidelijk te zien aan de vegetatie. We zien hier vooral bergeiken (Quercus pyrenaica), tamme kastanjes, maar ook veel kurkeiken. In het zuiden heeft de vegetatie een duidelijk mediterraan karakter. We zien hier kurkeikbossen, maar vooral ‘montados’ van steeneiken. Op grotere hoogte liggen dopheidevelden waar verschillende soorten zonneroosjes te vinden zijn (Halimium umbellatum en Halimium allyssoides). Op meerdere plaatsen, vooral in het centrale deel van het park,  zijn de hellingen de laatste honderd jaar beplant met zeedennen en eucalyptussen.

Vale gier (foto Jan Stok)

Fauna   Het park is vooral interessant voor vogelliefhebbers. Wie geluk heeft ziet een havikarend, een oehoe of een slangenarend op jacht naar een wipneusadder. Het is ook het jachtterrein van de grijze wouw en er zitten wel drie soorten gieren:  monniksgier, aasgier en vale gier. Waar het terrein iets vlakker is, zien we rovers als de grauwe kiekendief, maar ook grote en kleine trappen, grielen en kalanderleeuwerikken. In holen in de oevers van  beken en riviertjes broeden bijeneters. Overwinteren doen ze in zuidelijk Afrika.  Ooievaars zitten er ook. Niet alleen de gewone, maar ook de veel zeldzamere zwarte.

Er leven in het park ook een aantal grote zoogdieren in het wild. Er zijn edelherten, wilde zwijnen, vossen, otters en genetkatten. Verstopt in de bossen of dicht struikgewas zitten ook mangoestes oftewel faraoratten (Herpestes ichneumon). Deze roofdieren, inclusief staart soms bijna een meter lang, komen in Europa alleen voor op het Iberisch schiereiland. Het park is ook een van de weinige plekken in Portugal waar de Iberische lynx (Lynx pardinus) nog voorkomt. 

Kasteel van Marvão

Economie Binnen de grenzen van het park wonen slechts iets meer dan 8000 mensen. Men leeft er van de landbouw, de kastanjeteelt, de visserij (forel) en het toerisme. In het park liggen twee schitterende stadjes, Castelo de Vide en Marvão, toeristische trekpleisters van betekenis. Net even buiten het park ligt de districtshoofdstad Portalegre, het regionale centrum dat ook wat industrie heeft. De streek behoorde vroeger tot de armste gebieden van Portugal. De smokkel met Spanje was toen een belangrijke bron van inkomsten. Ook werd er kalk en houtskool geproduceerd, hetgeen op kleine schaal nog steeds plaatsvindt. Veel mensen ontvluchtten de armoede en emigreerden.  

Wandelen in het natuurpark

Zie hiervoor de wandelgids:

Zuid-Portugal, 28 wandelingen door de Alentejo

Voor meer informatie over de wandelroutes in het park, klik hier

Praktische informatie

Openbaar vervoer                                                                                 

De belangrijkste plaatsen in en even buiten het park zijn Portalegre, Castelo de Vide Marvão en Arronches.

Castelo de Vide is niet alleen per bus maar ook per trein bereikbaar. Portalegre en Marvão (Beirã) hebben officieel ook stations, maar deze liggen wel erg ver van het centrum (meer dan 10 km). Arronches is alleen per bus te bereiken.

De overige plaatsen in het park zijn slecht bereikbaar per openbaar vervoer. Als er al een bus komt, gaat deze zeer weinig frequent.

Voor dienstregeling (horários) spoorwegen en bussen klik hier

Overnachten

Campings: www.roteiro-campista.pt of www.visitportugal.com

Hotels en pensions: www.visitportugal.com

Kaarten

Carta Militar de Portugal: serie M 888; 1:25.000. Voor meer informatie klik hier


Bezoekerscentrum natuurpark

Rua Augusto César de Oliveira Tavares, 23 – r/c. 
7300-126 PORTALEGRE
Tel: (+351) 245 309 189 | Fax: (+351) 245 000 021
E-mail: pnssm@icnf.pt