In de wandelgids Lissabon en omgeving vindt u zes stadswandelingen in Lissabon:

1. Lissabon: het oude centrum
2. Lissabon: het aquaduct
3. Lissabon: Avenidas Novas
4. Lissabon: oude dorpskernen
5. Modern Lissabon
6. Lissabon: Belém


1. Het oude centrum  Vanuit de neoklassieke grandeur van de Baixa met zijn zonovergoten pleinen, gaan we omhoog naar de miradouros op de heuveltoppen rond de benedenstad. Daar kijk je niet alleen schitterend uit over een breed stromende Taag en de pastelkleurige huizen met hun rode daken, maar vind je ook allerlei interessante zaken. We bezoeken het pelgrimsoord van ‘wonderdokter’ Sousa Martins. Op weer een andere heuvel ligt Graça, een voormalige volkswijk met een aantal fraaie vilas, woonerven met arbeiderswoningen. Vanaf de kasteelheuvel storten we ons in smalle straatjes en stegen van Alfama. Op het idyllische pleintje Largo do Carmo maken we kennis met twee belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis.


2.  Het aquaduct van Lissabon  De wandeling voert u langs het aquaduct (Aqueduto das Águas Livres) naar stadspark Monsanto, de groene long van Lissabon. We beginnen bij een van de zeventien monumentale watertapplaatsen. Het architectonische hoogtepunt staat in het dal van Alcântara. Op 60 meter hoogte staan we daar op 14 gotische en 21 romaanse bogen. Aan de voet van stadspark Monsanto, met zijn kurk- en steeneiken, liggen we een aantal fraaie paleizen.


3. Avenidas Novas  Op deze architectuurwandeling beginnen we op Praça do Areeiro, het hoogtepunt van de monumentale Estilo Português Suave, de bouwstijl zoals dictator Salazar het graag zag. We lopen door het bijzondere Bairro Arco do Cego, een wijkje uit de jaren twintig met vrolijke kleuren. En dan wandelen we over de levendige Avenidas Novas, de nieuwe boulevards uit eind 19e, begin 20e eeuw, met huizen in art nouveau en art deco. Daarna treffen we de modernisten in het fraaie Gulbenkian park en op de tegenovergelegen heuvel met gerechtsgebouw en fraai vormgeven moskee. Vanaf de heuveltop hebben we een fantastisch zicht op de Taag.


4. Oude Dorpskernen  De wandeling voert door een aantal van de dorpjes die in de loop der tijd door de stad zijn opgeslokt. We wandelen door straatjes waar de grote stad ver weg lijkt. Altijd is daar het witte kerkje en soms nog een muziektent midden op het plein. Je vindt er kloosters en de buitenverblijven van de adel, waaronder een paar architectonische pareltjes.


5. Modern Lissabon  Met de wereldtentoonstelling van 1998 opende de stad zich naar de rivier. Havengebouwen en pakhuizen hadden het zicht op de rivier belemmerd en hekken maakten een wandelingetje over de kade onmogelijk. We beginnen aan de oever van de Taag bij het futuristische station Oriente met zijn palmbomen van staal. Dan wandelen over het Parque das Nações, het terrein van de wereldtentoonstelling uit 1998, die in het teken stond van de oceanen. Het aquarium (Oceanário) is een van de grootste van Europa. We lopen een stukje mee met de pelgrims naar Fátima over een alternatieve route langs de Taag en het zijriviertje de Trancão.


6. Belem en Ajuda  Op deze wandeling door de Lissabonse wijken Belém en Ajuda maakt u kennis met drie bijzondere historische figuren die de geschiedenis van Portugal in sterke mate hebben bepaald. Koning Manual liet in Belém het schitterende Mosteiro dos Jerónimos bouwen. De markies van Pombal liet het paleis van de hertog van Aveiro met de grond gelijk maken, maar dankzij hem heeft Ajuda nu wel een fraaie botanische tuin. Dictator António Salazar liet aan de Taag het megalomane Padrão dos Descobrimentos verrijzen, een monument ter ere van Portugals ontdekkingsreizen.