Het wandelgebied    |    Routes     |     LAW naar Fátima


Stad en natuur     Hier vindt u, vlak bij elkaar, stad en natuur. In Lissabon kunt u prachtig wandelen van de zonovergoten pleinen van de benedenstad, de Baixa, naar de fado-wijken Mouraria, Alfama en Bairo Alto, met zijn smalle straatjes en trappen. Of loop langs het beroemde aquaduct (Aqueduto das Águas Livres) naar het park van Monsanto. Aan de overkant van de Taag kunt u langs de oude kade lopen naar Cristo Rei, het reusachtige Christusbeeld, vijftig jaar geleden door de katholieke kerk neergezet om de Portugezen op religieus gebied “bij de les te houden”. Vlak bij Lissabon en goed bereikbaar met openbaar vervoer ligt het natuurpark Sintra-Cascais. Een deel van de park is uitgeroepen tot werelderfgoed: een negentiende-eeuws romantisch cultuurlandschap met prachtige parken en fraaie, soms wonderlijke, paleizen en landhuizen. U kunt er mooi wandelen vanaf het aantrekkelijke plaatsje Sintra. In het natuurpark ligt ook een bijzonder zestiende-eeuws klooster, Convento dos Capuchos, binnen geheel bekleed met kurk. U komt hier langs op weg naar Peninha, een van de toppen van de Serra de Sintra. Het natuurpark grenst ook aan zee. Hier kunt u wandelen langs spectaculaire kliffen bij Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland.

Cristo Rei aan de Taag
Lissabon – Lijn 28


Zicht op Cabo da Roca
Praia da Ursa


Fátima    In Lissabon begint ook een pelgrimsroute naar Fátima. De eerste etappe start bij het moderne station Oriente bij Parque das Nações, het terrein van de wereldtentoonstelling van 1998. U loopt de stad uit door een rivierdal langs een clandestiene wijk (géén krottenwijk) en vervallen landhuizen.

Station Oriente
FátimaWandelroutes 

De routebeschrijvingen inclusief achtergrondverhalen en regio-informatie vindt u in:

Hart van Portugal – 25 wandelingen

Voor meer informatie over de wandelroutes in deze gids, klik hier

In de nieuwe wandelgids Buiten Lissabon, 20 wandelingen vindt u nog veel meer routes is de directe omgeving van Lissabon. Het betreft routes in het natuurpark Sintra-Cascais, maar ook in het natuurpark Serra da Arrábida. Ook vindt u in deze gids een aantal stadswandelingen, waaronder Cascais, Sesimbra en Setúbal. Op het kaartje hieronder staan de beginpunten van de routes.