Wandelen in Portugal

 
 
 

Home
Regio's
Wandelgidsen
Natuurparken
Steden
Wandelroutes
Foto's
Kaarten
Over deze site
Disclaimer
Links
Sitemap
Zoeken
Contact Reserva Natural da Serra da Malcata

 

Tussen de Douro en de Taag ligt tegen de Spaanse grens een klein gebergte, de Serra da Malcata. In 1981 werd het een natuurreservaat, vooral ter bescherming van de lynx. Ook door de Europese Unie is het aangemerkt als bijzonder natuurgebied.

Op deze pagina vindt u beknopte informatie over:
 

Landschap
Klimaat
Vegetatie
Fauna
Economie

Praktische informatie

 

 

 

Landschap

Rio Beságueda met op de achtergrond de Serra da Malcata


De Serra da Malcata is de westelijke uitloper van de Spaanse Sierra da Gata. Het vormt onderdeel van het Castiliaans scheidingsgebergte, een oud massief dat tijdens de zogenaamde Alpine gebergtevorming - tussen 55 en 25 miljoen jaar geleden - opnieuw omhoog werd gedrukt. De Malcata bereikt een maximale hoogte van 1078 meter.

Het reservaat heeft grote natuurlijke waarde, maar is niet erg toegankelijk. Er zijn weinig paden en grote delen van de hellingen zijn beplant met dennen en eucalyptussen: eentonige bossen die weinig interessant zijn voor de wandelaar. Aan de voet is het echter prachtig lopen, zoals langs de Rio Baságueda. Daar krijgt het landschap duidelijk mediterrane trekken. Top


Klimaat  Het gebergte ligt in het overgangsgebied tussen het Atlantische en het mediterrane klimaat. Het noorden is dan ook gemiddeld iets koeler en natter dan het zuiden. Top


Vegetatie

In het noorden, waar de invloed van de oceaan het grootst is, waren vroeger uitgestrekte eikenbossen (Quercus pyrenaica). Als gevolg van intensieve houtkap en veeteelt is hier weinig van over. Nu domineren hier verschillende soorten brem:  Cytisus striatus (Hill) Rothm en Cytisus multiflorus (L'Hér.) Sweet.

In de centrale zone zien we vooral verschillende soorten heide (Erica australis L. en Erica umbellata L), aardbeibomen, pioenen  (Paeonia lusitanica Miller), boskamperfoelie  (Lonicera periclymenum) en Lithodora. Tegen de hellingen zijn bossen aangeplant  (zwarte dennen, zeedennen en eucalyptussen)

In het zuiden, waar de invloed van de Middellandse Zee zich meer laat gelden., waren vroeger uitgestrekte kurkeikbossen. Deze zijn bijna geheel verdwenen. Nu staan er vooral steeneiken.

Ook groeit er veel cisteroos (Cistus ladinifer L.), een soort zonneroosje. Deze kleverige plant met witte bloemen wordt gebruikt voor de winning van aromatische olie. Er worden medicinale eigenschappen aan toegedicht. Ook groeit er kuiflavendel en de heester Phillirea angustifolia.

Langs de rivieren is er enige agrarische activiteit. Er zijn wat weilanden en olijfgaarden. Op de vlakkere stukken zijn hier en daar wat akkertjes.  Top


Fauna

Het natuurreservaat is vooral in het leven geroepen ter bescherming van de Iberische of pardellynx (Lynx pardinus). Het is ook een van de weinige plaatsen in Portugal waar de Iberische wolf (Canis lupus signatus) nog in het wild leeft. De kans dat u deze dieren tegenkomt is echter uiterst klein.

Naast deze bijzondere zoogdieren zijn er ook nog vossen, wilde katten, genetkatten, dassen, otters en wilde zwijnen. In de bossen of dicht struikgewas zitten ook mangoestes of faraoratten (Herpestes ichneumon). Deze roofdieren, inclusief staart soms bijna een meter lang, komen in Europa alleen voor op het Iberisch schiereiland.

Reptielen en amfibieën zijn er natuurlijk ook. Bij water vindt u het kleine Spaanse kikkertje (Rana Iberica) en de boomkikker (Hyla arborea). Ook zitten hier Spaanse smaragdhagedissen en Moorse beekschildpadden (Mauremys leprosa).

Boomkikker                                                                                     (foto: Jan Stok)


Natuurlijk zijn er ook slangen. De enige giftige soort is de wipneusadder (Vipera latastei). Verder zijn er trapslangen (Elaphe scalaris) en hagedisslangen (Malpolon monspessulanus).

Trapslang                                                                                        (foto: Jan Stok)


Het reservaat is rijk aan vogels. Er zijn gieren (monniksgier, vale gier), arenden (steenarend, slangenarend, havikarend),  wespendieven en nachtzwaluwen. 's Nachts jaagt de oehoe er op prooi. Bij water zijn zwarte ooievaars en ijsvogels te vinden. Waar het landschap open is met hier en daar wat struikgewas, zien we ortolanen, Provençaalse grasmussen, duinpiepers, boom- en theklaleeuwerikken. Top

IJsvogel                                                                                         (foto: Jan Stok)


Economie  Er wonen geen mensen binnen de grenzen van het reservaat, maar hier en daar is wel wat land in cultuur gebracht (veeteelt, akkerbouw en olijfteelt). De enige economische activiteit van betekenis is de bosbouw (dennen en eucalyptussen). Top

Openbaar vervoer                                                                                  Top

In het reservaat zelf liggen geen dorpen. De twee belangrijkste plaatsen in de buurt zijn Sabugal en Penamacor. Deze zijn per bus bereikbaar.

Voor dienstregeling (horários) klik hier

Het park zelf is alleen per auto bereikbaar.

Overnachten

Campings: In het reservaat zijn geen campings. Wel is er een (rustige) camping aan de voet van de Malcata aan de rio Baságueda (in de buurt van Penamacor). Voor meer informatie over campings klik hier


Hotels en pensions: Sabugal, Penamacor en iets verder van het reservaat het schitterende plaatsje Monsanto. Voor meer informatie over hotels/pensions klik hier


Kaarten
Carta Militar de Portugal: serie M 888; 1:25.000. Voor meer informatie klik hier

Bezoekerscentrum natuurreservaat

Rua Dr. Ribeiro Sanches, 60
Apartado 38
6090 – 587 PENAMACOR
Tel.: 277 394 467 / Fax.: 277 394 580
e-mail: rnsm@icn.pt

of

Centro de Educação Ambiental da Srª da Graça 
6320 - 052 ALDEIA DE STº ANTÓNIO (Sabugal)
Tel.: (+351) 271 752 825
Fax:(+351) 271 754 425
 

Toeristische informatie: www.rt-serradaestrela.pt                                    Top


 Wandelen in Portugal © 1996-2011, Roel Klein & Bert Stok tenzij anders vermeld